Ȋn jurul Pământului… la vânătoare de viniluri 

Concerto Amsterdam
Concerto Amsterdam

Cinci cele mai cool ţări de unde poţi cumpăra viniluri şi o grămadă de magazine ȋn care nu vei găsi doar ediţii rare, ci şi poveşti incredibile din istoria muzicii.

Marea Britanie

Rough Trade East, Londra. Rough Trade East nu este doar un magazin cu viniluri, CD-uri, casete şi cărţi, ci o instituţie ȋn istoria muzicii. Pe mica scenă instalată ȋn cafeneaua aflată la intrarea magazinului au cântat trupe ca Blur sau Queens Of The Stone Age!

Piccadilly Records, Manchester. Picadilly este un veteran al vinilurilor, magazinul datând din anii de glorie ai Joy Division. Specificul Picadilly este indie, rock şi muzică alternativă, dar vei găsi şi o bună selecţie din alte genuri. Stai neapărat la palavre cu băieţii din Picadilly pentru a afla poveşti incredibile care-i au ca protagonişti pe unii dintre greii” muzicii.

Spillers Records, Cardiff. N-ai să crezi, dar Spillers Records este cel mai vechi magazin de viniluri din lume, deschizându-şi porţile ȋn 1894 când vindea gramofoane şi discuri. Astăzi, este unul dintre cele mai respectate music store-uri din lume, oferind o selecţie de viniluri incredibilă. Fii sigur că vei ieşi din Spillers Records după cel puţin patru ore de căutat prin maldăre colorate şi cutii.

Probe Records, Liverpool. Acesta nu este un magazin, aici s-a scris istoria muzicii ȋn anii ’70. Doi vânzători ai Probe Records au creat trupa Frankie Goes to Hollywood, iar  băieţii de la Echo and the Bunnymen erau de găsit mai toată ziua la cafele ȋn Probe ȋn perioada lor de glorie. De altfel, Probe Records deţine şi o casă de discuri de la ȋnceputul anilor ’80.

Trade East Londra
Trade East Londra

Germania

Musicland Berlin. Cu o colecţie impresionantă şi variată de viniluri care atinge milionul de copii, este practic imposibil să nu găseşti ceea ce cauţi ȋn Musicland Berlin din Spandau. Iar dacă tot eşti acolo, stai de vorbă cu băieţii din magazin şi ȋntreabă-i câţi artişti celebri au călcat pragul magazinului şi ce muzică preferă fiecare dintre ei. Vei fi suprins!

Groove City Records, Hamburg. Este magazinul unuia dintre cei mai cunoscuţi rapperi din Hamburg, Samy Deluxe, iar angajaţii sunt nu că pasionaţi, ci obsedaţi de viniluri, aşa că aici vei fi şcolit ȋn toate genurile muzicale şi vei descoperi o selecţie de prime ediţii şi rarităţi cum nu prea mai găseşti ȋn alte magazine de profil de pe Mapamond. Iar ce face şi mai cool Groove City Records este bistro-ul propriu, unde poţi cunoaşte muzicomani din toată lumea.

Second Hand Records, Stuttgart. Se vede că Second Hand Records are proprietar neamţ pentru că ordinea este impecabilă, toate vinilurile sunt verificate pentru a garanta o audiţie impecabilă şi sunt curate precum oglinda. Dacă ai trecere prin Stuttgard, fie şi doar o zi, trece pragul magazinului pentru că sistemul de catalogare este atât de eficient ȋncât vei găsi ce doreşti cu viteza luminii. Iar dacă ai câteva ore de relaxare, aşază-te pe un scaun confortabil şi ascultă chiar ȋn incinta magazinului discul pe care te tentează atât de mult să-l cumperi.

Recordcheck, München. Vânzătorii sunt celebri pentru vastele cunoştinţe ȋn mai toate genurile muzicale, iar magazinul pentru ediţiile speciale pe care le oferă ȋn catalog, unele rarităţi care vin cu poster, semnături ale artiştilor sau bilete de la concerte legendare ataşate pe copertă.

credit Recordplanet

Olanda

Waxwell Records, Amsterdam. Nu ȋnţeleg de ce atât de mulţi amatori de viniluri adoră să comande ediţii vechi din magazinele online. Eu prefer să le descopăr, să sap adânc ȋn colecţia unui magazin cu un catalog impresionant pentru a pune mâna pe o ediţie incredibilă care vine şi la un preţ bun. Ȋţi pot garanta că dacă vei avea răbdare să cauţi, ȋn Waxwell vei găsi ce doreai de mult timp şi vei ieşi fericit pe uşă ştiind că ai cumpărat o ediţie specială fără să cureţi contul.

Concerto, Amsterdam. Concerto este unul dintre mai apreciate magazine de viniluri din lume care şi-a deschis porţile la mijlocul anilor ’50, aşa că aşteaptă-te să goleşti buzunarele, cardurile şi să ȋmprumuţi bani de la prieteni pentru alte câteva viniluri fără de care efectiv nu poţi trăi! Dacă găseşti un Getz-Gilberto la un super-preţ, trebuie să pui mâna pe el, nu?! Dacă nu ai ascultat ȋncă albumul jazzman-ului Stan Getz cu omul-orchestră brazilian Joao Gilberto, cel care a pus bazele genului bossa nova, nici nu ştii ce ţi-ai pierdut. YouTube, search, acum!

Xango World Music, Utrecht. Există puţine magazine de viniluri specializate ȋn muzică tradiţională din toate colţurile lumii precum Xango. Dacă te dai ȋn vânt după ritmurile tobelor africane sau vrei să descoperi muzica indigenilor din Pacific, Xango este magazinul ȋn care te vei pierde cu orele.

Clone, Rotterdam. Clone este renumit ca cel mai boem vinyl store, oferind super-concerte la pachet cu o selecţie impresionantă de viniluri. De altfel, proprietarul Clone are şi o casă de discuri specializată ȋn muzică electronică underground şi experimentală.

Record Planet - cel mai mare târg de viniluri din Europa
Record Planet – cel mai mare târg de viniluri din Europa

America

Amoeba Music, Berkley, Los Angeles şi San Francisco, California. Cele trei magazine de muzică Amoeba sunt fiecare ȋn parte o Mecca a vânătorilor de viniluri. Imense şi cu un catalog impresionant, magazinele Amoeba Music sunt un dream come true pentru toţi colecţionarii de discuri.

Aquarius Records, San Francisco, California. Aquarius Records este unul dintre cele mai vechi magazine de viniluri din State, cu o experinţă şi un catalog de rarităţi demn de invidiat. Acesta este de asemenea locul ȋn care vei asculta poveşti din anii hippie pentru că Aquarius a fost deschis ȋn 1970, ȋn plin boom Woodstock.

Forever Young Records, Grand Prairie, Texas. Despre Forever Young Records nu se poate spune că este un magazin de muzică, ci o imensă hală plină până la refuz de cele mai tari ediţii ȋn vinil pe care ţi-ai aruncat ochii vreodată. Timp să ai să poţi trece ȋn revistă măcar un sfert din catalogul aparent nesfârşit al Forever Young.

The Thing, Brooklyn, New York. Mai ţii minte filmele americane cu biblioteci imense ȋn care adolescenţii se aşezau pe podea ȋn faţa rafturilor pentru a citi până adormeau? Ei, bine, The Thing este exact aşa, doar că nu are cărţi, ci o colecţie de vis de viniluri. Fii sigur că vei ieşi din magazin plin de praf, dar cu un zâmbet cât toate zilele şi un singur gând, să te ȋntorci şi a doua zi, dar cu mai multă cafea.

Amoeba Los Angeles
Amoeba Los Angeles

Japonia

Tower Records, Tokyo. Cu nouă etaje dedicate muzicii şi cărţilor, Tower Records din zona Shibuya, nu este doar cel mai mare magazin de muzică din Tokyo, ci unul dintre cele mai mari din lume, cu o colecţie de viniluri pe care este aproape imposibil s-o găseşti ȋn altă parte.

Disk Union, Tokyo. Disk Union este un lanţ de magazine de viniluri cu o selecţie pe care doar un store japonez o poate avea şi o organizare demnă de moştenitorii samurailor. Intră ȋn filialele Disk Union din Shinjuku şi Shibuya şi vei fi impresionat de faptul că aici nu este doar o cutie, un rând sau o zonă dedicată unui anumit gen muzical, ci un ȋntreg etaj. Aşază-te confortabil ȋn faţa unui pick-up şi ascultă o ediţie japoneză Depeche Mode, de exemplu, pentru a vedea de ce merită să plăteşti puţin mai mult. Ce să mai, japonezii fac şi din producţia de viniluri o adevărată artă!

Workshop Records, Kyoto. Ȋn vechea capitală a Japoniei se află magazinul cu bijuterii analog ȋndesat ȋntr-un colţ de stradă şi fără prea multe marcaje care să te ghideze. De altfel, Workshop Records este atât de cunoscut ȋncât nu are nevoie de cine ştie ce promovare. Vei ȋnţelege de ce este celebru după ce vei trece pragul magazinului şi vei vedea cum te aşteaptă ediţii despre care se ştie că au pierit. Apropo, pleacă urechea la recomandările celor care lucrează ȋn magazin şi vei descoperi o grămadă de noi artişti talentaţi din toate colţurile lumii.

Time Bomb Records, Osaka. Time Bomb este un magazin scump, pe alocuri foarte scump, dar care deţine numeroase first editions sau viniluri speciale ȋn care merită să investeşti nu doar pentru că sunt deosebite şi sună incredibil, ci şi pentru că ȋn timp le vei putea vinde la un preţ dublu faţă de cel la care le-ai achiziţionat.

tower records tokyo
Tower Records, Tokyo

Cum afli unde au loc târguri de viniluri

 1. Europa – Intră pe site-ul www.recordfair.net pentru a afla unde vor avea loc următoare târguri de viniluri ȋn Europa şi nu numai.
 2. America – Descarcă app-ul The Vinyl District pentru a afla unde sunt cele mai tari magazine de viniluri din State, dar şi când se vor desfăşura mai toate târgurile specializate.
Ediția din 1969 a albumului Abbey Road, Beatles
Ediția din 1969 a albumului Abbey Road, Beatles

20 albume pe vinil pe care merită să le ai

Pop, rock, punk, trupe oldies, dar şi newcomers, ai de unde alege…

 • Pink Floyd, Dark Side of the Moon
 • The Beatles, Abbey Road
 • John Coltrane, A Love Supreme
 • Bob Marley and the Wailers, Legend
 • Muddy Waters, The Anthology
 • The Clash, London Calling
 • Bruce Springsteen, Born to Run
 • Pearl Jam, Ten
 • Nirvana, Nevermind
 • Patti Smith, Horses
 • The Velvet Underground and Nico, The Velvet Underground
 • Miles Davis, Kind of Blue
 • David Bowie, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars
 • The Doors, The Doors
 • U2, The Joshua Tree
 • The Eagles, Hotel California
 • Led Zeppelin, Led Zeppelin
 • Bob Dylan, Blonde on Blonde
 • The Jimi Hendrix Experience, Are You Experienced?
 • The Rolling Stones, Exile on Main Street
The Velvet Underground and Nico
The Velvet Underground and Nico, The Velvet Underground
Ediție specială Music on Vinyl - colecție The Clash
Ediție specială Music on Vinyl – colecție The Clash

Foto: Recordplanet, Amoeba Los Angeles, Rough Trade East, Concerto Amsterdam

Categorii Lifestyle